Boot huren

Vanaf € 95,- zelf 2 uur lang varen door Amsterdam

Direct reserveren

Plantageroute

De Plantageroute voert je langs de groenste gebieden van Amsterdam. Tijdens deze ‘stadssafari’ zie je dat de stad groener is dan je dacht, met als hoogtepunt de botanische tuin – Hortus Botanicus – met meer dan 6.000 tropische bomen en planten. Je kunt vanuit je sloep zelfs exotische dieren spotten, zoals olifanten en giraffes. De vaarroute loopt namelijk langs Artis, zodat je een glimp kunt opvangen van de oudste dierentuin van Nederland. Ook vaar je langs het interactieve museum NEMO en het Tropenmuseum, met tentoonstellingen over het Nederlandse slavernijverleden.

Eenvoudig online reserveren

Enthousiast geworden over deze route? Klik op onderstaande button om je sloep te reserveren. Wij raden je aan om een sloep te reserveren bij onze Oost, Amstel of Weesper-locatie. Deze locaties zijn dichtbij waardoor je vrijwel direct kunt starten met deze prachtige groene route.

Direct een sloep huren

Download onze vaarkaart

De Plantageroute is in het groen gemarkeerd op onze vaarkaart. Iedereen die bij Mokumboot een sloep huurt ontvangt deze vaarkaart ook nog voorafgaand aan zijn of haar vaart. Wil je meer informatie over deze route? Lees dan hieronder verder. We geven je graag een korte impressie van deze prachtige route:

Tropenmuseum

De Oost-locatie van Mokumboot ligt tegenover het Tropenmuseum. Het Tropenmuseum, gesticht in 1864 als Koloniaal Museum, is een Nederlands volkenkundig museum aan de Linnaeusstraat in Amsterdam. Het heeft een grote verzameling etnografische artefacten uit tropische en subtropische gebieden vooral uit de voormalige Nederlandse overzeese gebiedsdelen.

Aanschouw verhalen over universele menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. In het Tropenmuseum ontdek je dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn: mens.

All aboard! Start je vaartocht in zuidwestelijke richting naar het Centrum. Na zo’n 200 meter, net voordat je onder de eerste brug (265) doorvaart, kom je de stadspoort Muiderpoort tegen aan je rechterzijde.

Muiderpoort

De Muiderpoort in Amsterdam is een stadspoort op het Alexanderplein, bij de kruising van de Plantage Middenlaan met de Sarphatistraat. De poort maakte deel uit van de vestingwerken van Amsterdam.

De stadspoort is classicistisch van opzet. De poortopeningen suggereren een triomfboog. Het verhoogde middengedeelte met balustrade wordt bekroond door een achtkantige koepeltoren. De stadspoort werd in 1770 gebouwd. Leuk feitje: op 9 oktober 1811 reed keizer Napoleon door de poort de stad binnen in een koets getrokken door acht witte paarden. Voor de gelegenheid stond er een speciale ereboog bij de poort. Sinds 2002 is de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs er gevestigd. De Muiderpoort is een rijksmonument.

Vaar de Singelgracht af en sla vlak na restaurant Amstelhaven rechtsaf de Amstel op.

Amstel Hotel

Direct aangekomen op de Amstel zie je het prachtige Amstel Hotel aan je rechterzijde. Het Amstel Hotel (officieel InterContinental Amstel Amsterdam) is een luxueus hotel in Amsterdam. Het hotel was in 2007 het enige Nederlandse hotel in de hotelclassificatie van het gezaghebbende World’s Best Hotels van Institutional Investor Magazine.

Het U-vormige gebouw werd in 1863 in opdracht van Samuel Sarphati ontworpen door Cornelis Outshoorn. De oorspronkelijke hoofdfaçade was gepland aan de boulevard, die nu Sarphatistraat heet. Ondanks problemen met de financiering werd het hotel in de zomer van 1867 in gebruik genomen. Hoewel in de oorspronkelijke bouwplannen vier vleugels waren voorzien, is het bij één vleugel gebleven.

Het Amstel Hotel is anno 2012 een vijfsterrenhotel met 55 kamers en 24 suites. Verder zijn er een bar, een brasserie, een restaurant, een fitnessruimte en een zwembad, dat ook door buitenstaanders gebruikt mag worden.

Vaar door richting de Amstelsluizen.

Amstelsluizen

De Amstelsluizen zijn een sluizencomplex in de rivier de Amstel in Amsterdam tussen de Prinsengracht en de Singelgracht. De sluizen zijn aangelegd in de 17e eeuw en in de 19e ingrijpend gerenoveerd en aan de nieuwe eisen aangepast.

De drie schutsluizen zijn enkel kerend en doorgaans geopend. Sinds de aanleg van de Oranjesluizen staan de sluisdeuren voornamelijk open en gaan ze alleen dicht bij extreme verschillen in de waterstand. Aan de oostzijde bevindt zich de nog resterende dubbele spuisluis. De doorvaartwijdte van de westelijke en oostelijke schutsluis bedraagt 8,50 meter. De lengte is 47 meter.

In het midden staat een bakstenen huisje welke van 1673 tot 2017 de brugwachters heeft gehuisvest. In 2017 begon het brughuis aan een nieuw hoofdstuk als een van de 28 suites voor SWEETS hotel.

Ter hoogte van de Amstelsluizen bevindt zich aan de oostoever van de Amstel het Koninklijk Theater Carré.

Carré

Hier vind je het Koninklijk Theater Carré, welke op 3 december 1887 werd geopend. Met de classicistische stijl van het gebouw is het een prachtige bezienswaardigheid aan de Amstel. Het theater is oorspronkelijk gebouwd om het gelijknamige circus ”Oscar Carré” te huisvesten. Vanaf 1893 werden er echter ook tal van succesvolle variétévoorstellingen opgevoerd, wat Carré op de kaart heeft gezet als theater voor allerlei volksvermaak. Tegenwoordig vinden in Carré voornamelijk musicals, popconcerten, muziek- toneel en cabaretvoorstellingen plaats.

Sla direct na Carré rechtsaf de Nieuwe Prinsengracht op en sla daarna direct rechtsaf de Onbekendegracht op. Vaar met de gracht mee en sla linksaf de Nieuwe Achtergracht op. Aan het eind van de Nieuwe Achtergracht sla je rechtsaf de Plantage Muidergracht op. Na 150 meter tref je aan je linkerzijde Artis aan.

Artis

Artis is de dierentuin van Amsterdam en de oudste dierentuin van Nederland. Artis is als tuin van het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra (“de natuur is de leermeesteres van de kunst”) in 1838 opgericht dat zich ten doel gesteld heeft om liefde en zorg voor de natuur te stimuleren. Het park heeft 27 monumentale gebouwen die grotendeels uit de negentiende eeuw dateren.

Artis bezit ongeveer 900 diersoorten. In het verleden had de Amsterdamse dierentuin enkele zeer bijzondere soorten in de collectie zoals de inmiddels uitgestorven quagga, trekduif en buidelwolf en zeer zeldzame soorten als het vingerdier en de schoenbekooievaar.

Vaar rondom Artis heen en sla de eerste rechtsaf. Nadat je de Armand Sunierbrug en de Entrepotdoksluis bent gepasseerd sla je rechtsaf. Direct aan je rechterzijde tref je Museum ’t Kromhout aan.

Museum ‘t Kromhout

In een gebied waar het ooit barstte van de kleine scheepswerven en nautische industrie, is de Kromhoutwerf het enige nog levende bewijs van de economische glorie die de scheepsbouw Amsterdam tot in de twintigste eeuw bracht. Tot eind jaren 60 werden hier de legendarische Kromhoutmotoren gebouwd. Veel vissersschepen hadden vroeger een Kromhoutmotor.

De Scheepswerf aan de Hoogte Kadijk is nog tot 1970 in bedrijf geweest. In 1973 is hier het Werfmuseum ’t Kromhout gevestigd met diverse motoren die draaiend kunnen worden bekeken. Verder is er een nog de uit de 19e eeuw stammende originele en werkende smederij.

De Westkap is nog steeds in gebruik als scheepswerf en is omgeven door oude schepen. In de Oosthal kan tussen de historische en nog werkende Kromhoutmotoren een robuuste vloer flexibel worden ingericht voor evenementen.

Vaar rustig verder richting De Gooyer, de molen in de verte.

De Gooyer

De Gooyer is een stellingmolen aan de Amsterdamse Funenkade. De molen dankt zijn naam volgens sommige bronnen aan het feit dat de molen door zijn hoogte uitkijkt over Het Gooi, andere bronnen melden dat de naam afkomstig is van twee voormalige eigenaars die afkomstig waren uit het Gooiland.

De Gooyer bestaat uit twee op elkaar geplaatste houten achtkanten op een stenen onderbouw. De molen is eigendom van Stadsherstel Amsterdam en is niet te bezichtigen. De vlucht van de molen bedraagt 26,6 meter. Het is de hoogste houten molen van Nederland.

In het naastgelegen voormalige Gemeentelijke Badhuis uit 1911 is Brouwerij ’t IJ gevestigd. In tegenstelling tot wat velen denken vormen molen en voormalig badhuis noch in historisch, noch in bouwkundig opzicht een geheel. De molen vervult ook geen enkele functie voor deze brouwerij, anders dan dat zij staat afgebeeld op de etiketten van de brouwerij.

Sla rechtsaf na de molen en vaar weer terug naar onze verhuurlocatie. Hopelijk heb je het naar je zin gehad! Mocht dit naar meer smaken, probeer dan eens één van de andere vaarroutes die wij hebben uitgestippeld voor je:

Berlageroute

Architect Hendrik Petrus Berlage ontwierp aan het begin van de 20e eeuw een plan voor het gebied ten zuiden van het Amsterdamse centrum. Dit stuk van de stad was tot die tijd nog onderontwikkeld. Berlage gebruikte de Amsterdamse Schoolstijl voor zijn ontwerp: stenen met verschillende kleuren, vormen en texturen; afgeronde hoeken en golvende daklijnen, en opvallende versieringen aan de buitenkant van het pand. De Berlageroute voert langs vele van zijn panden; huur een boot en bekijk zelf of je alle elementen van Berlages stijl kunt ontdekken in Oud-Zuid.

Berlageroute boeken

Grachtenroute: 2 uur

Amsterdam staat bekend om zijn vele grachten. De wateren van de grachtengordel die de binnenstad afbakenen zijn de bekendste: de Singel, de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht. Aan de oever vind je de architectuur van de Gouden Eeuw: smalle, hoge panden met trapgevels en traditionele ornamenten. Ontdek dit prachtige stukje van de Amsterdamse historie terwijl je een van de vele grachtenroutes vaart. Sinds 2010 staat de Amsterdamse grachtengordel op de Werelderfgoedlijst dankzij het unieke en onvervangbare karakter van de kanalen. Bij Mokumboot kun je gemakkelijk een boot huren.

Grachtenroute: 2 uur

Grachtenroute: 3 uur

Amsterdam staat bekend om zijn vele grachten. De wateren van de grachtengordel die de binnenstad afbakenen zijn de bekendste: de Singel, de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht. Aan de oever vind je de architectuur van de Gouden Eeuw: smalle, hoge panden met trapgevels en traditionele ornamenten. Ontdek dit prachtige stukje van de Amsterdamse historie terwijl je een van de vele grachtenroutes vaart. Sinds 2010 staat de Amsterdamse grachtengordel op de Werelderfgoedlijst dankzij het unieke en onvervangbare karakter van de kanalen. Bij Mokumboot kun je gemakkelijk een boot huren.

Grachtenroute: 3 uur

Plantageroute

De Plantageroute voert je langs de groenste gebieden van Amsterdam. Tijdens deze ‘stadssafari’ zie je dat de stad groener is dan je dacht, met als hoogtepunt de botanische tuin Hortus Botanicus met meer dan 6.000 tropische bomen en planten. Je kunt vanuit je sloep zelfs exotische dieren spotten, zoals olifanten en giraffes. De vaarroute loopt namelijk langs Artis, zodat je een glimp kunt opvangen van de oudste dierentuin van Nederland. Ook vaar je langs het interactieve museum NEMO en het Tropenmuseum, met tentoonstellingen over het Nederlandse slavernijverleden.

Plantageroute bekijken

Wallenroute

Ontdek het Amsterdamse Red Light District vanaf het water met de Wallenroute. De straten worden altijd drukbezocht door vele toeristen, maar vanaf een sloep op het water heb je alle ruimte om dit oude deel van de stad te bekijken. In de rosse buurt kun je 24 uur per dag de prostituees achter de ramen zien. De spannende en levendige sfeer in deze Amsterdamse wijk in combinatie met de rijke historie van dit stadsdeel maakt het zeker weten de moeite waard om hier eens langs te varen. Onderweg vaar je langs de indrukwekkende Oude Kerk, een museum met hedendaagse kunst en kom je verschillende erfgoedpanden tegen. Let op: vaar met de klok mee bij de Wallenroute. Op de Oudezijds Voorburgwal is het eenrichtingsverkeer.

Spannende vaarroute door de rosse buurt

Vaar zelf de Plantageroute

Bel direct met Mokumboot voor meer informatie over een boot huren of reserveer direct via ons online reserveringssysteem. Mokumboot is 7 dagen per week geopend van 09:00 uur tot 22:00 uur.

Reserveer een boot 020 210 57 00

Mokumboot Instagram